Osteopathie

Wat is osteopathie?

De osteopaat bekijkt – in tegenstelling tot een kinesist – het lichaam als één geheel. Zo staan lichamelijke en psychologische kenmerken bijna altijd met elkaar in verhouding. Er wordt gezocht naar blokkades die aan de oorzaak liggen van klachten. Een osteopaat zal tijdens de behandelingen enkel werken met de handen – geen toestellen of medicatie! – om zo het natuurlijk evenwicht te stimuleren. Voor een bezoek aan de osteopaat heb je overigens geen doktersvoorschrift nodig.

De behandeling start altijd met een vraaggesprek over je algemene gezondheidstoestand, eventuele operaties, trauma’s, levensstijl en erfelijke aandoeningen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Nadien zal de osteopaat je een behandelvoorstel doen. Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, kan je ook advies krijgen over gezonde voeding of een fittere levensstijl.

Niet zelden merk je na enkele sessies al resultaat. Je osteopaat geeft je soms enkele oefeningen om zelf thuis verder te zetten. Omdat je lichaam na een behandeling tijd nodig heeft om het evenwicht te herstellen, kan er een week of zelfs meerdere weken zitten tussen de verschillende sessies.

Misvattingen over osteopathie

Graag willen we enkele van de meest voorkomende misvattingen de wereld uithelpen:

Het gaat alleen om de beenderen

Niets is minder waar. Osteopaten behandelen tegenwoordig zowat alle ‘systemen’ van het lichaam, inclusief gewrichten en spieren.

Het is enkel voor rugklachten

De reikwijdte van de osteopaat is veel groter. Een osteopaat kan pijn in elk deel van het lichaam behandelen, denk daarbij aan onder andere hoofdpijn, enkelblessures, tenniselleboog, zwangerschapsproblemen, sportblessures en reuma.

Osteopathie is ‘iets nieuws’

Osteopathie bestaat al sinds 1874, is gebaseerd op wetenschappelijke principes en is sterk gereguleerd. Het duurt jaren eer je jezelf een gekwalificeerde osteopaat mag noemen, en zelfs dan moet je elk jaar 30 uur nascholing volgen.

Osteopaten zijn hetzelfde als chiropractors en fysiotherapeuten

Over het algemeen zal een osteopaat een holistische benadering hanteren om het hele lichaam te behandelen, terwijl een fysiotherapeut zich richt op de rehabilitatie van een bepaald gebied in het lichaam. Aan de andere kant richt een chiropractor zich meer op ruggengraatproblemen en de omliggende zenuwen. Wist je trouwens dat de osteopathie enkele jaren vóór de chiropractie en de fysiotherapie op het toneel verscheen?

Osteopathie is pijnlijk

Mensen hebben de neiging om bij osteopathie enkel te denken aan beenderen herpositioneren of gewrichten kraken, wat onvermijdelijk klinkt als veel pijn! Dit is natuurlijk niet het geval. Je kan echter wel enkele kleine ongemakjes merken bij zelden gebruikte spieren en gewrichten die gemanipuleerd of uitgerekt worden. Maar op termijn zou je een verbetering van de pijnlijke symptomen moeten vaststellen …

Wat kan je verwachten van een osteopathie-sessie?

Hier nog aanvullen zoals bij acupunctuur