ESB therapie

Wat is ESB (Energetisch Structurele Balans©)?

ESB© is een vorm van zachte manipulatietherapie. Het streeft naar energie-harmonisatie door de verschillende lagen van het lichaam heen, inclusief bot-, spier-, zenuwweefsel en aura.

De ESB©-therapeut gaat na hoe de energetische toestand in al deze weefsels is. Hij/zij observeert door met zijn/haar handen de energie te voelen in de verschillende weefsels van het lichaam van de patiënt. Tijdens de observatie ontstaan bij de patiënt spontane bewegingen in een gewricht, in de spieren, ligamenten of in de wervelkolom. Het lichaam zoekt naar zijn natuurlijke optimale instelling. Dit alles gaat heel zacht, vaak zo zacht dat je het niet eens merkt.

Met ESB© gaan we er van uit dat het lichaam van de mens een groot aantal zelfcorrectie-mechanismen bezit die hem gezond houden. Storende, belastende lichamelijke veranderingen (symptomen) zijn een teken van een overbelasting van deze regelmechanismen. Het lichaam is dan niet in staat een adequate oplossing te vinden. Alle ongevallen, ziekten en emotionele conflicten die je in de loop van je leven meemaakt, bewust of onbewust, resulteren in een dergelijk toestand. Tijdens een ESB©-behandeling proberen we voor het lichaam een situatie te creëren waarin het lichaam weer gepast kan reageren.

Waarom is ESB© de nieuwe standaard in manipulatietherapie?

Het is zacht en stil

Tijdens ESB© proberen we een toestand te scheppen waarin het lichaam spontaan manipulaties van de wervelkolom en gewrichten uitvoert. De therapeut gebruikt geen ‘geweld’ tijdens het manipuleren, maar begeleidt alleen de spontane beweging die optreedt. We gaan er in ESB© vanuit dat het lichaam de meest optimale stand van het bekken, de wervelkolom, de gewrichten alsook de meest optimale spanning in spieren en pezen (nog) kent. We geven het lichaam daarom de ruimte, om naar deze optimale instelling terug te keren. Tijdens de behandeling hoor je daarom ook geen ‘krak’- of ‘plop’-geluiden. Er wordt door de therapeut niet getrokken of hard gedrukt.

Het is veilig

ESB© is een veilige manier van behandelen omdat we niet tegen de aard van de dingen inwerken. Het lichaam van de patiënt doet eigenlijk al het werk. Het is een uitermate geschikte therapie voor zuigelingen, omdat we de behandeling uitvoeren bij de moeder terwijl de baby bij haar op schoot ligt. ESB© is ook mogelijk bij oudere mensen met een uitgesproken osteoporose.

Patiëntvriendelijk

Het enige wat je als patiënt moet doen tijdens een behandeling is ontspannen liggen of zitten. Er wordt altijd behandeld met de kleren aan. ESB© kan ook gebruikt worden voor de behandeling van emotionele of psychische problemen. Maar wees gerust, dit kan helemaal zonder woorden als bepaalde zaken te persoonlijk of moeilijk te verwoorden zijn.

Minimaal ongemak

ESB© is niet pijnlijk of oncomfortabel. De therapeut respecteert altijd jouw reactie en zal onmiddellijk stoppen als je iets als onprettig ervaart.

Buitengewoon effectief

Bij ESB© voel je direct het effect van de behandeling en hoef je niet een aantal dagen te wachten op het resultaat. Dit is ook het geval bij de behandeling van bijvoorbeeld een psychisch trauma. De emotionele lading valt weg, of is in elk geval veel minder. Als je met pijnklachten naar de praktijk bent gekomen ga je waarschijnlijk zonder pijn, of anders met aanzienlijk minder pijn naar huis. Ook als je klachten al langere tijd bestaan. De werkelijke kracht van deze behandelmethode blijkt uit het feit dat het met ESB© zelfs mogelijk is om klachten die het gevolg zijn van insufficiëntie van ruggenmergzenuwen of hersenzenuwen weer geheel of gedeeltelijk te herstellen.

Wanneer kan ESB© worden toegepast?

 • Aandoeningen van de wervelkolom
 • Craniale aandoeningen
 • Hoofdpijn
 • Nekklachten, inclusief whiplash
 • Rugklachten, inclusief bekken
 • Lumbale- en thoracale klachten
 • Schouder-, elleboog-, pols- en handklachten
 • Been-, heup-, knie-, enkel- en voetklachten
 • Artritis, artrose en andere gewrichtsklachten
 • Toestand na ongeval of operatie
 • Bekkenproblemen na zwangerschap
 • Sportblessures
 • Stress en post-traumatische klachten
 • Toestand na een beroerte
 • Neurologische klachten

Het is belangrijk te weten dat de kwaliteiten die ESB© zo uniek maken, ook zorgen voor een groot onderscheid ten opzichte van andere energetische methodes. ESB© is heel duidelijk een klasse apart!