Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een oude, op de Chinese geneeskunde gebaseerde, behandeling van een verscheidenheid van aandoeningen, door specifieke punten op de huid met naalden te activeren. Het is een – minimaal – invasieve methode om zenuwrijke gebieden van het huidoppervlak te stimuleren. Op die manier worden weefsels, klieren, organen en andere functies van het lichaam beïnvloed.

Elke acupunctuurnaald veroorzaakt een kleine verwonding op de inbrengplaats. En hoewel het licht genoeg is om weinig tot geen ongemak te veroorzaken, is het voldoende om het lichaam een signaal te geven dat het moet reageren. Deze reactie omvat stimulatie van het immuunsysteem, bevordering van de circulatie naar het specifieke gebied, wondgenezing en vermindering van langdurige pijn.

De filosofie achter acupunctuur?

De Chinese filosofie achter acupunctuur tamelijk gecompliceerd. Dit komt omdat de oude praktijk niet van oudsher gebaseerd is op wetenschap en geneeskunde. De originele acupuncturisten geloofden immers dat het menselijk lichaam gevuld en bezield is door een onzichtbare levenskracht die zij ‘qi’ noemden. Wij kennen dat beter en spreken dat uit als ‘chi’. Wanneer de chi goed stroomde en naar alle juiste plaatsen ging, dan zou een persoon een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid ervaren. Als de chi geblokkeerd was of een tekort had, dan zou dat leiden tot ziekte.

Het concept van qi is niet zo vreemd als je op het eerste gezicht zou denken. Zie het als de natuurlijke innerlijke werking van je lichaam. Soms ben je vatbaarder voor ziekte, zeker als je gestrest of angstig bent. Als je ontspannen en gezond bent, weerspiegelt je lichaam dat ook lichamelijk. Immers, je stemming, geestelijke gezondheid en algemeen welzijn beïnvloeden je lichamelijke gezondheid. Acupunctuur is er dus op gericht om mensen te helpen bij het bereiken van evenwicht – of qi – en als gevolg daarvan verlichting te bieden bij veel kwalen.

Waarvoor dient acupunctuur?

Er zijn talloze aandoeningen en symptomen zijn waarbij acupunctuur kan helpen. Hier zijn enkele van de vele toepassingen:

  • allergieën,
  • angst en depressie,
  • artrose,
  • chronische pijn (vaak in de nek, rug, knieën en hoofd),
  • hypertensie,
  • slapeloosheid,
  • menstruatiekrampen en PMS,
  • migraine,
  • ochtendmisselijkheid,
  • verstuikingen,

Sommige studies suggereren zelfs dat acupunctuur kan helpen bij de behandeling van kanker en multiple sclerose (MS), maar het onderzoek voor deze aandoeningen is beperkt en vereist grotere studies om de voordelen te bevestigen.

Hoewel er geen bewijs is dat acupunctuur een wondermiddel is, kunnen we ondertussen wel stellen dat het een zinvolle behandeling is voor mensen die meerdere aandoeningen en ziektes hebben. Er is een reden waarom het al meer dan 2.500 jaar bestaat en naarmate het onderzoek groeit, zal onze kennis over wat werkt en wat niet alleen nog maar verder groeien.

Wat kun je verwachten van een acupunctuursessie?

Een acupunctuursessie duurt tussen 60 en 90 minuten. Het grootste deel van deze tijd zal – zeker de eerste keer – worden besteed aan je symptomen en eventuele bezorgdheden bespreken. Zonder naalden. Het eigenlijke behandelingsgedeelte van acupunctuur duurt ongeveer 30 minuten, hoewel je niet noodzakelijk naalden in je huid hoeft te hebben gedurende die tijd!

In termen van resultaten is het bijna onmogelijk om te zeggen wat je kan verwachten, omdat iedereen anders reageert op acupunctuur en het anders ervaart. Er is geen universele reactie op acupunctuur. Sommige mensen voelen zich ontspannen en zijn misschien een beetje moe, anderen voelen zich energiek en zijn klaar voor alles. Anderen ervaren meteen een verbetering en bij sommigen kan het meerdere behandelingen duren voordat ze een positieve verandering merken.

De meest voorkomende reactie is een gevoel van geluk en tevredenheid. Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar de meeste mensen houden er een duidelijk evenwichtig en harmonieus gevoel aan over. En dat voelt gewoon goed. Je kan je ook moe voelen na een behandeling en veranderingen zien in je eet-, slaap-, of darmgewoonten.

Er zijn geen bekende negatieve gevolgen aan acupunctuur. In het slechtste geval voel je gewoon geen veranderingen. Want elke mens is volstrekt uniek.