In België zou 10 tot 45 procent van de loontrekkenden in de industriële en tertiaire sector aan RSI of aanverwante problemen leiden, voornamelijk ter hoogte van de rug, de nek en de polsen.

???????????????? ???????????? ???????? ???????????? ???????? ????????????????????????????, ???????????? ???????????????????? ???????????????????????? ???????? ???????????? ???????????? ???????? ???????????? ???????????????????????????????????????? ???????? ?????????????????????????????????????

Repetitive strain injury (RSI) is een algemene term die wordt gebruikt om werk-gerelateerde pijn in spieren, zenuwen en pezen aan te duiden die wordt veroorzaakt door repetitieve bewegingen en overbelasting.

Patiënten melden meestal pijn aan:

 • onderarmen en ellebogen
 • polsen en handen
 • nek en schouders

???????????? ???????????????????? ???????????? ???????????????????????? ???????? ?????????????

Mensen die aan een bureau werken lopen het meeste risico, omdat ze vaak met een computer/laptop en/of telefoon werken. Maar ook in andere beroepen komt het voor. Bijvoorbeeld in de bouw, de textielsector, bij schoonmakers, kassapersoneel, musici, schilders, arbeiders aan de lopende band, slagers, …

???????????? ???????????????????? ???????????? ?????????????????????????????????????

Het eerste wat je moet doen als je RSI hebt, is je werkomgeving aanpakken om te voorkomen dat het erger wordt. Dit proces wordt ergonomische werkplekbeoordeling genoemd en het wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide fysiotherapeut, ergotherapeut of osteopaat die advies kan geven over structurele veranderingen die aan jouw bureau en/of apparatuur moeten worden aangebracht.

???????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????? ???????? ???????????????????????????????????????????? ?????????????????????????

Wat we concreet doen:

 • Een manuele behandeling geven die erop gericht is de pijn te verlichten door de spieren te rekken en de aangetaste gewrichten te mobiliseren;
 • Een adequaat oefenprogramma voor thuis voorschrijven om verergering van de symptomen te voorkomen en een snel herstel te bevorderen;
 • Advies over houdingscontrole en bewustwording;
 • Prognose geven en de verwachtingen realistisch houden.

???????????? ???????????? ???????? ???????????? ?????????????????????????????????????

Als je denkt dat je in een risicocategorie zit voor het ontwikkelen van RSI, zijn er eenvoudige dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je er last van krijgt:

 • Zorg voor een goede werkhouding – zie hoe je correct achter een bureau kunt zitten;
 • Neem regelmatig pauzes van lange of zich herhalende taken – het is beter om kleinere, meer frequente pauzes te nemen dan één lange lunchpauze, bijvoorbeeld;
 • Probeer ontspanningstechnieken als je gestrest bent;
 • Maak een afspraak met een fysiotherapeut of een osteopaat om advies in te winnen en de toestand van je spieren en gewrichten te controleren.

???????????????? ???????????????? ???????????????????? … ???????????????????????????????????? ???????? ???????????????????????? ???????????????????? ???????????? ????????????????????????????!

???????????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????? ???????? ???????????????? ???????????? ???????????????????? ???????? ???????????? ???????? ???????? ???????? ???????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????? ???????????? ???????????????????????? ???????????????? ???????????????????????????? ???????? ????????????????????.