Weet je wat een trilplaat (powerplate) is en waar het precies goed voor is? Een trilplaat is een fitnessapparaat met een trillende plaat waarop je moet staan. Door de trillingen raakt je lichaam uit balans. Hierdoor krijgen je spieren een seintje waardoor ze zich aanspannen om weer in balans te komen. Zo train je een stuk gemakkelijker én sneller je spieren.

Ken je alle voordelen al?

1. Spierversteviging

Trilplaten bewegen met verschillende frequenties, sommige wel 30 tot 50 trillingen per seconde. Zo trekken je spieren samen, alsof je aan het trainen bent.

2. Vetverlies

De trillingen die door je hele lichaam worden gestuurd, kunnen de vetafzettingen in je middenrif verminderen.

3. Gewichtsverlies

Als je je vetophopingen mindert, heb je meer kans om af te vallen. Dat komt omdat je verhoogde spiermassa meer calorieën verbrandt terwijl je in rust bent dan je vetweefsel.

4. Verhoogde stofwisseling

Naarmate je spiermassa verbetert en de vetophopingen verminderen, neemt je stofwisseling in rust toe.

5. Gezonder endocrien systeem

Een gezonde stofwisseling kan hormonale kwesties zoals acne, menstruatiepijn of schildklier-gerelateerde problemen verbeteren.

6. Lagere stressniveaus

Een goed werkend metabolisme en een goede hormoonproductie houden je cortisolniveaus onder controle. Cortisol is het stresshormoon, dat je boos, angstig en onrustig maakt of zelfs slaapproblemen veroorzaken.

Bovendien is het werken op een trilplaat leuk en spannend. Al deze dingen activeren endorfine en serotonine, hormonen die worden geproduceerd door de geluks- en genotscentra in je hersenen.

En raad eens wat deze hormonen doen? Ja, ze bestrijden stress.

7. Verbeterde botdichtheid

Belgische onderzoekers die hun werk publiceerden in het ‘Journal of Bone and Mineral Research’ (2004) benadrukken dat de deelnemers een toename van 1% zagen in hun heupbotdichtheid. Deze studie wijst ook op een toename van de totale spierkracht na een proefperiode van zes maand.

8. Beter evenwicht en flexibiliteit

Een trilplaat daagt je balans uit omdat het je hersenen doet denken dat je valt. Je kern (‘core’) moet dus meer moeite doen om je op de plaat te houden, door je middenrif- en onderrugspieren samen te trekken (‘core stability’).

Verbeterde kernkracht leidt tot een beter evenwicht en een verbeterde flexibiliteit in het dagelijkse leven. Dit heeft het enorme voordeel van een betere algemene houding, waardoor de kans op rugpijn aanzienlijk afneemt en de al bestaande chronische pijn wordt verlicht.

9. Verbeterde bloedcirculatie

Het is aangetoond dat vibratietoestellen de bloedcirculatie verbeteren, wat het risico op hartproblemen en diabetes vermindert.

10. Verminderde cellulitis

Omdat nu al je hormonen op topniveau werken, je bloedsomloop wordt verbeterd en je metabolisme in de hoogste versnelling staat, word je collageenproductie gestimuleerd. Collageen is het hormoon dat je huid gladder maakt. Naarmate je vetophopingen dalen en je collageenproductie wordt versneld, krijg je minder cellulitis.

11. Krachttraining

Je kunt een trilplaat ook gebruiken voor krachttraining. Gebruik de vibratieplaat om jezelf uit te dagen en alle lichaamsgewicht-oefeningen in je routine te bemoeilijken. Vibraties dagen je balans uit en verhogen de moeilijkheidsgraad van alles. Op die manier word je sneller fitter en sterker!

12. Snel herstel

Een sessie op de powerplate herstelt sneller spierpijn na training, een lange dag op kantoor en/of helpt doorbloeding en stimulatie van spieren tijdens de herstelperiode van ziekte.

13. Oefening met weinig impact voor mensen met gezondheidsbeperking

Ook mensen met lichte of zwaardere gezondheidsproblemen – laag energieniveau, artritis, ischias, Parkinson, … – moeten niet alle oefeningen uit hun leven bannen. Een powerplate kan je krachtniveau verbeteren en je beter laten voelen.

14. Pijnbestrijding

Vibraties ontspannen pijnlijke spieren en verbeteren de bloedsomloop en de houding. Geen wonder dat dit leidt tot pijnverlichting in probleemgebieden.

Overtuigd? Doen! Bel ons en zet al meteen die eerste afspraak vast.