(Postoperatieve) Revalidatie:

Men kan de revalidatie opdelen in drie verschillende fasen waar rekening wordt mee gehouden tijdens de evolutie en herstel van welbepaald (postoperatief) letsel:
1. De rode fase
Zoals men ook aan het verkeerslicht bij rood niet mag doorrijden, is ook de rode fase van de revalidatie door een onderbreking van de gewone activiteiten met ontlasting, hoge positie van het gewricht, bescherming en ijskompressen gekenmerkt.
In deze fase spelen zich bepaalde ontstekings- en regeneratieprocessen af zoals zij na eender welke operatieve interventie optreden.Bij arthroscopische interventies is deze fase weliswaar korter, maar hebben de biologische helingen een relatieve vaste periode nodig, wanneer het gewricht zijn normale omvang en normale beweeglijkheid teruggewonnen heeft en volgens de ervaring van de geneeskunde er geen gevaar voor beschadiging van de operatief verzorgde weefsels meer bestaat.De spieren kunnen tijdens deze fase slechts minimaal en vanzelfsprekend steeds zonder gevaar voor het succes van de operatie getraind worden.

2. De oranje fase

Nadat de functionaliteit van het gewricht zelf weer tot stand gebracht is, zijn bepaalde reparatieprocessen, vooral op het kraakbeen, nog niet volledig ten einde. Na de lange rode fase bestaan natuurlijk gebreken op het vlak van de kracht van de spieren, de uitzetbaarheid van de spieren en het uithoudingsvermogen. Deze gebreken worden gecompenseerd door doelgerichte oefeningen : spierversterkende,houdings-correctieve en proprioceptieve oefeningen.
Daarom bestaat er voor de duur van de gele fase geen vast patroon. De gele fase kan als beëindigd beschouwd worden wanneer het geopereerde gewricht ook bij belasting geen oververwarmingsreactie vertoont, de volledige bewegingsspeling toelaat en de spieren normaal op trainingsprikkels reageren.

3. De groene fase

Voor het normale dagelijkse gebruik is de groene fase van het gewricht weer volledig hersteld. Voor grotere eisen, bijvoorbeeld voor sport, volstaat het bereikte echter niet. Nu moeten kracht, coördinatie, uithouding en soepelheid opnieuw zodanig tot stand gebracht worden, dat u opnieuw zonder gevaren met de sportspecifieke training kunt starten. Om dit doel te bereiken moeten bepaalde oefeningen uitgevoerd worden. Met deze training wordt geprobeerd om het gat tussen het einde van de rehabilitatie en de hervatting van de actieve sportactiviteiten zo klein mogelijk te houden. Hiervoor is het noodzakelijk de ondertussen bereikte kracht en uithouding, ook onafhankelijk van trainingstoestellen, in de vrije ruimte te gebruiken en te kunnen controleren.
De final touch is dan ten slotte het samenbrengen van de gewonnen capaciteiten en trainingsvooruitgang tot steeds meer complexe bewegingspatronen, ja zelfs het hervatten van sportactiviteiten op elk niveau. Zoals reeds gezegd, is het echter ook voor niet sportlui zeer raadzaam om na het bereikte aan onderhoudstraining te doen om de met hard labeur gewonnen resultaten niet weer snel te verliezen.

Omega Websolutions

omega websolutions webdesigning