Kaakgewrichtsproblemen


Inleiding
Het kaakgewricht (temperomandibularisgewricht) bevindt zich tussen de onderkaak (mandibula) en het slaapbeen (tempora). Het gewricht is omgeven door een vezelig kapsel en banden. Tussen beide botvlakken bevindt zich een kraakbeenschijf (meniscus). Het gewricht wordt gesmeerd door synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof). Samen met de kauwspieren zorgt het gewricht ervoor dat we onze onderkaak kunnen bewegen.
Oorzaken

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgom kauwen of tongpersen tegen tanden of gehemelte. Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (waardoor er geluiden ontstaan) of die het gewricht doet blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen.
Verschijnselen

Aandoeningen van het kaakgewricht gaan onder meer gepaard met:
• pijn
• klikken of knappen van het kaakgewricht tijdens het openen en sluiten van de mond
• de mond niet langer kunnen openen of sluiten als gevolg van krampen in de kauwspieren of door onjuiste bewegingen van de meniscus.
Soms is er ook sprake van hoofdpijn, nekpijn, oorpijn en/of duizeligheid

Behandeling
De kinesitherapeut analyseert aan de hand van vragenlijsten en een kort onderzoek uw klachten. Vervolgens bespreekt de kinesitherapeut de beste aanpak van uw probleem. Als er sprake is van kaakproblemen, dan kan de kinesitherapeut u zelf begeleiden, bijvoorbeeld in het geval van tandenknarsen of kaakpijn. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kinesist u direct doorverwijzen naar een gespecialiseerde tandarts.


Omega Websolutions

omega websolutions webdesigning