Het woord acupunctuur komt van het Latijnse "acus punctura", dat letterlijk "naalden steek” betekent. Het is een onderdeel van Chinese geneeskunde en men schat dat het rond 3000 v. Chr. is ontstaan. Andere onderdelen van de Chinese geneeskunde zijn: kruidentherapie, Tui Na (meridiaan massage) en Qi Qong. Chinese geneeskunde benadert ziekte op een andere manier dan westerse geneeskunde; zij gaat uit van de mens in zijn geheel en niet vanuit een ziekte op zich. Westerse en Chinese geneeskunde sluiten elkaar niet uit, zij kunnen juist een goede combinatie met elkaar vormen.

De Traditionele Chinese Geneeskunst steunt op het inzicht dat kwalen voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Om die verstoringen te herstellen, plaatst de acupuncturist, na een diagnose, dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Daar voelt u doorgaans vrijwel niets van. Daarnaast beschikt de acupuncturist over aanvullende technieken en kunt u soms een kruidentherapie of dieetsuggesties krijgen.
De acupuncturist kan het lichaam vaak zo goed reguleren, dat het energie-evenwicht zich blijvend herstelt. Uw klachten verminderen sterk of verdwijnen volledig. Acupunctuur kan ook dienen als symptoombestrijdende of pijnstillende therapie, bijvoorbeeld als lichaamsfuncties door een ongeval onherstelbaar verstoord zijn.

De acupuncturist heeft belangstelling voor zaken die niets met de klachten te maken lijken te hebben. Zo kunt u vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus. Dit heeft te maken met de energiehuishouding van het lichaam.
Om meer te weten over uw functioneren als eenheid van lichaam en geest in het dagelijkse leven, kunt u vragen krijgen over uw dagindeling, uw werkzaamheden, of u een avond- of een ochtendmens bent en hoe het met uw humeur gesteld is.

Bovendien zal de acupuncturist u, ook al is het terloops, nauwkeurig opserveren. De kleuring van uw huid, de gezichtstekening, of uw haar glanst of juist niet, hoe u erbij zit, hoe uw vingernagels er uitzien; het kan iets vertellen over de energiehuishouding in uw lichaam en de balans tussen Yin en Yang.

Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Dat gaat veel verder dan alleen het voelen van de hartslag, wat in het westen gebruikelijk is.
De acupuncturist voelt de pols op drie plaatsen op drie diepten. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te meten - dit vereist jarenlange training - komt de acupuncturist meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

Even belangrijk als het voelen van de pols is het bekijken van uw tong. De acupuncturist bekijkt deze op aanwezigheid van kloofjes, pukkeltjes of beslag. Ook de vorm, dikte en kleur van de tongen de mate van vochtigheid geven informatie over uw energiesituatie.

De verschillende technieken die kunnnen aangewend worden zijn :
- lichaamsacupunctuur
- schedelacupunctuur
- auriculo acupunctuur
- cosmetic acupunctuur
- tui-na (chinese massage en manuele technieken)
- chinees voedingsadvies
- chinese kruidentherapie - medicinale thee’s en tincturen
- voetzoolreflexzone-therapie
- cupping en moxa therapie
- Auriculotherapie

 

Omega Websolutions

omega websolutions webdesigning